Romersk skulptur

Romerne var vilde med at udsmykke deres huse og offentlige rum med kunst, også med skulptur, både relieffer og fritstående værker. Mange, ja de allerfleste, af disse værker var græske. De var enten skabt af græske kunstnere i romersk tid, eller lavet i Grækenland eller i andre græske områder (f. eks. Syditalien), før romerne erobrede disse lande. Når romerne så den slags værker, kunne de gøre to ting - enten kunne de simpelthen stjæle det, de ville have, eller de kunne bestille kopier af dem hos en billedhugger. Et originalt værk kan jo kun stjæles én gang, så det blev til mange, rigtig mange kopier - og det er disse kopier, der fylder museerne og bøgerne med 'græsk kunst' - selvom den altså også, på en måde, var romersk. Her på hjemmesiden finder man da også disse værker på siden med græsk skulptur.

Men det er naturligvis ikke disse værker, man taler om, når man siger 'romersk skulptur'. Romerske kalder man værker, der tydeligt forestiller noget romersk - en romersk kejser, eller en romersk begivenhed. Der kan være tale om relieffer eller fritstående skulpturer af sten, som vi kender dem fra græsk kunst. I romersk tid er kunstnerne næsten altid teknisk fremragende - det er vanskeligt at datere romerske statuer ud fra stilen, fordi de kan fremstille skulpturer i alle mulige stilarter.

Der er en særlig art af romersk 'skulptur', som man kalder for kaméer. Det er normalt meget små relieffer udskåret i sten med lag af forskellig farve. Men enkelte af disse relieffer er noget større - op til en tyve centimeter på hver led. Disse værker fremstiller normalt kejsernes selvopfattelse; de har været umådeligt kostbare - allerede på grund af materialet.

Herunder linkes der til nogle af de vigtigste 'romerske' skulpturer her på hjemmesiden. Listerne vil vokse; siden er stadig under arbejde.

Relieffer:

Domitius-relieffet
Ara Pacis Augustae

Kejserstatuer:

Primaporta-statuen
Augustus som Juppiter
Tiberius som Juppiter

Sejrssøjler

Trajansøjlen

Grave

Poblicius (Köln)

Kaméer

Gemma Augustea
Grand Camée de France

Sidst revideret 2. 1. 2008 af Simon Laursen