De olympiske lege

LINKS

Takket være franskmanden Pierre de Coubertins anstrengelser lykkedes det i 1896 at afholde de første olympiske lege i moderne tid. Siden har man (undtagen under verdenskrigene) holdt disse lege hvert fjerde år. De olympiske lege er et af de klareste eksempler på, hvordan den gamle græske kultur igen og igen sætter sig igennem i den moderne.

Grækerne elskede konkurrencer; og de elskede kropslig udfoldelse. Det er derfor ikke underligt, at de også opfandt sportskonkurrencen. De olympiske lege var langt fra de eneste; grækerne havde et væld af såvel fællesgræske som lokale sportsstævner. Fra flere af de web-sider, der er links til nedenfor kan man også finde frem til læsestof og billeder om disse andre sportsbegivenheder.

De olympiske leges slogan, citius, altius, fortius, overtog de Coubertin fra en bekendts skolesportsprogram. Det betyder 'hurtigere, højere, stærkere'; det er på latin, fordi man i Europa nu engang ofte vælger latin som slogan-sprog. Det gælder f. eks. også sportsfirmaet ASICS; navnet er en forkortelse af Anima Sana In Corpore Sano, der betyder 'en sund sjæl i et sundt legeme'.

Der findes naturligvis et utal af hjemmesider, der fortæller alt muligt om de olympiske lege. De kan søges gennem de mest almindelige søgemaskiner, men det er svært at sortere imellem dem. De sider, der er links til her, giver direkte adgang til gode sider om de olympiske lege i moderne tid (især dem i Sydney netop nu), og legenes historie (især i antikken).

LEGENE I OLDTIDEN
Perseus (Tufts univ.) (fremragende)
Univ. of Pennsylvania (særdeles god)
Foundation of the hellenic world (udmærket)
Odysseus (god)
Dartmouth (mådelig)
Grevelle (ikke ret god)

Stedet Olympia
Museet i Olympia
LEGENE I MODERNE TID
Sydney 2000 - officiel side
Resultater på dansk (Yahoo)

Internationale olympiske komité
Danmarks olympiske komité

IOC's museum - legene siden 1896