Eutropius
Eutropius var en romersk officer, der tjente under kejser Julian på dennes felttog mod partherne i 363 evt., og som senere gjorde karriere som hofhistoriker hos kejser Valens (364 - 378 evt.) Måske er han identisk med den Eutropius, der tjente som praefectus praetorii (en meget høj administrativ post) i 381 evt. og endte sin løbebane som konsul sammen med kejser Valentinian II (375 - 392 evt.) i 386 evt. I så fald rangerer Eutropius blandt romerrigets fornemste mænd.
Men det er ikke som officer og politiker, man husker Eutropius. Det er som historiker; hans lille værk Breviarium ab urbe condita, 'En kort fremstilling af Roms historie fra byens grundlæggelse', er bevaret, fordi det har spillet en vigtig rolle som historisk håndbog hele vejen igennem middelalderen. Det blev også oversat til græsk, fordi et kendskab til Roms historie var vigtigt også i det østromerske rige, og Eutropius' lille bog var hurtigt læst.
Eutropius holder faktisk titlens løfte - hele Roms historie er behandlet i utroligt korte træk i ti korte bøger. Der lægges meget vægt på den militære historie, især i begyndelsen (indtil kejsertiden), derefter tillader Eutropius sig undertiden en kort karakteristik af de personer, han har med at gøre. F. eks. giver han kejser Julian et meget positivt skudsmål (i bog 10 kap. 16); det er bemærkelsesværdigt, siden Julian jo havde været aktivt imod kristendommen. Det vides ikke, om Eutropius selv var kristen. Han har sympati for republikken - også bemærkelsesværdigt så sent i kejsertiden - og tager afstand fra den første Caesar, som han ser som en tyran (se bog 6 kap. 25).
1. bog går fra Romulus til sejren over gallerne; 2. bog slutter med 1. puniske krig (264 - 241 fvt.); 3. bog med 2. puniske krig (218 - 202 fvt.); 4. bog med sejren over Jugurtha (106 fvt.); 5. bog med Sullas endelige sejr i borgerkrigen (81 fvt.); 6. bog med Cæsars død (43. fvt.); 7. bog med Domitians (96 evt.); 8. bog med Alexander Severus (235 evt.); 9. bog med Diokletian (kejser til 305 evt.); og 10. bog fører frem til år 364 evt.
Eutropius' kilder har været andre korte fremstillinger af historien; det ser ikke ud til, at han har benyttet de store historikere (f. eks. Livius og Tacitus) direkte.
Eutropius' sprog er enkelt, kun sjældent bliver sætningerne uoverskuelige, og han er ikke tilbøjelig til den svulstige stil, der ellers kan plage latinsk prosa i det 4. århundrede evt.
|