Denne side kan kun vises korrekt, hvis du er online, og siden læses ned fra sin moderside
SOFISTERNE.Sofisterne er ikke betegnelsen for en filosofisk skole, men en åndsretning, som spillede en stor rolle i navnlig det 5. årh. og senere; baggrunden er demokratiets udvikling i Athen, som skabte behovet for en mere almen uddannelse af ungdommen, især i retorik, talekunst. Man skulle kunne gøre sig gældende på folkeforsamlingen og i retten. Kilderne til deres historie er mangelfulde: kun få sofister har skrevet noget, og det der har været skrevet, er for det meste gået tabt. Vi kender dem mest gennem deres modstandere, navnlig Aristofanes, Platon (og senere Aristoteles). Men vi har en del navne, og vi kan spore deres indflydelse på mange andre forfattere, fx Herodot, Thukydid, Euripides og talerne (først og fremmest Isokrates).
Protagoras’ måske berømteste sætning stammer fra indledningen til "Sandheden": "Målestokken for alle ting er mennesket, for det værende at det er, for det ikke-værende at det ikke er. At være er lig med at synes for nogen..." (det ord der bruges er fainesthai, samme ord som vi har i fænomen). Udsagnet fortolkes normalt som udtryk for at "alt er relativt, alt afhænger af øjet der ser" el.lign. – i hvert fald at der ikke gives nogen almengyldig, objektiv sandhed. Andre sætninger af Protagoras lyder: "Om enhver sag kan der gives to, hinanden modstridende, udsagn" og "Det drejer sig om at gøre den svagere sag til den stærkere" – altså slagord om at ethvert udsagn kan benægtes og at det er muligt at argumentere for et tilsyneladende svagt standpunkt. Men det kan udlægges som om man kan gøre sort til hvidt, og det er sådan det opfattes i Aristofanes’ Skyerne. Om guderne har Protagoras også udtalt sig: "Om guderne véd jeg ikke om de eksisterer eller ej, eller hvilken skikkelse de har; mange ting hindrer sikker viden: sagens dunkelhed og menneskelivets korthed". Platon har givet en livfuld skildring af et møde mellem Sokrates og Protagoras i sin dialog "Protagoras". Her får man også et indtryk af hele det miljø som sofisterne prægede i Athen, de velhavendes sønners begejstring og diskussionen indbyrdes mellem sofisterne og deres modstandere.
Gorgias er først og fremmest retor, dvs. veltalenhedslærer. Veltalenhed havde vel altid været et ideal – hos Homer skal en helt helst være både modig og veltalende, jvf. Odysseus. Det som Gorgias gjorde var at sætte veltalenhed i system, at gøre det til noget der kunne læres. Platon lader ham sige (i dialogen Menon) at han kun vil uddanne dygtige talere, moralske spørgsmål interesserer ham ikke. Og et andet sted at ’retorikken er alle andre fag overlegen, fordi den gør sig alt og alle underlegen ad frivillighedens vej, ikke ved magt’. Vi har to mønstertaler overleveret af Gorgias, den ene en lovprisning (enkomion) afHelena, der lod sig bortføre af Paris og således blev årsag til den trojanske krig. ’Helena var uskyldig, hun var et offer for skæbnen, nødvendighedens bud eller Gudernes vilje; måske lod hun sig dåre af ordenes magt eller besnære af kærlighed’; det er det tragiske livssyn vendt på hovedet: livets uberegnelige og ukendte magter er formildende omstændigheder som Helena ikke kunne gøre for. Sandheden skal frem ved ordets magt, men ordets magt er netop en fristelse der undskylder Helena! – det er den underfundige kommentar til Gorgias’ tale af ham selv. Sandheden er ikke en absolut, overpersonlig størrelse; den afhænger af det talende menneske, får en slags retorisk dimension og åbenbarer således sin relativitet. Gorgias er den store skeptiker. Hos Platon (fx i Symposion) fremstilles han også som den store forfører. Hans store betydning er således at have provokeret Platon til modsigelse, som det navnlig kommer frem i dialogen "Gorgias", som er en af Platons bitreste værker (inspiration for Nietzsche til hans overmennesketeori). Men også sprogligt fik han stor betydning for udvikling af prosastilen.
En meget sammensat skare er der tale om – ud fra de få fragmenter vi har, kan man skønne hvor spændende og provokerende en virksomhed sofisterne udøvede. Sofisterne er udgivet – til dels med tysk oversættelse – i H.Diels, Fragmente der Vorsokratiker; et lille udvalg på dansk i Haastrup og Simonsen, Sofistikken (på bogdepotet))
|
Skrevet november 2000