Nessosvasen
Denne amfor står på Nationalmuseet i Athen. Den er fundet i ved Dipylon-gravpladsen. Den er 1,22 meter høj. Amforen dateres normalt til 625 - 600 fvt. Den har fået sit navn efter scenen på halsen.
Scenen på halsen forestiller Herakles, der dræber kentauren Nessos. Nessos boede ved floden Euenos, og da Herakles kom forbi med sin kone Deianeira, bar Nessos hende over floden, men forulempede hende også. Derfor dræbte Herakles ham. Som hævn gav den døende Nessos Deianeira lidt af sit blod, som han hævdede var et tryllemiddel, der ville kunne vinde Herakles tilbage til hende, hvis han nogensinde skulle være hende utro. Da dette skete, og Deianeira brugte midlet, viste det sig, at det i virkeligheden var en frygtelig smertefuld gift, der dræbte Herakles.
Vasemaleren sikrer sig, at betragteren af vasen kan identificere scenen ved at skrive 'Herakles' og 'Netos' på vasen. Herakles er ikke udstyret med sine sikre kendetegn, løvehovedet og køllen.
Scenen på amforens mave behøver ikke skriftlige oplysninger; det er Medusas død, man ser. Medusa, et frygteligt uhyre (en 'gorgo(n)'), man blev til sten bare af at se på, blev snedigt halshugget af helten Perseus. Perseus selv ses ikke på vasen, men har måske været at se på bagsiden, der ikke er godt bevaret. De to uhyrer på forsiden er Medusas søstre; de forfølger formentlig Perseus. Perseus slap væk og gav Medusas hovede til Athene, der bærer det på brystet.
|